fbpx
Foreldretips
En mamma med to et lite barn og en baby som sitter i en sofa og ser på en ipad
Illustrasjonsbilde

5 råd om skjermbruk til småbarnsforeldre

Småbarn har glede av å se på filmsnutter, TV-programmer, høre på musikk, lese bøker, se på bilder og spille spill. Vit at barna trenger din hjelp til å finne fram til godt innhold, og til å legge fra seg skjermen.  

Her er Redd Barnas fem råd

  1. Del medieopplevelser

Se filmsnutter, spill eller bruk skjermen til å gjøre kreative ting sammen. Snakk om det dere ser og opplever sammen. Hva er bra og ikke bra, og hvorfor? Hvis du skal overlate skjermen til småbarn uten at du er til stede, er det lurt å laste ned filmsnutter, bøker eller annet innhold som du syns det er greit at barna på ser alene. Dersom du lar barna klikke seg rundt på egenhånd, er det fare for at barna kommer over innhold ment for voksne og som kan være skremmende. Barna må derfor vite at de må si ifra til deg eller en annen trygg voksen, dersom de ser ting de syns er ekkelt eller skremmende. 

  1. Ha skjermtid for de yngste

Aktiviteter på skjermen har ikke en begynnelse og en slutt som et brettspill eller en bok. Når barna har sett en filmsnutt på YouTube, kommer det alltid opp et forslag om å se en ny filmsnutt, som gjerne er enda mer spennende enn den forrige. Spill og sosiale medier er laget for at vi skal bli oppslukt, være aktive og bruke mest mulig tid på dem.? Som voksen må du derfor være oppmerksom på faren for overbruk. Barn trenger din hjelp til å avslutte skjermbruken. Derfor er det lurt med fast skjermtid. 

Lag gjerne regler for bruk av skjermen. Mange har nytte av faste skjermtider, faste steder og skjermfrie tider. Slike regler er nyttig for å unngå at skjermbruk går utover andre viktige aktiviteter for barn.  

  1. Styr barnas aktiviteter 

Gjør deg kjent med apper og spill før du gir barna tilgang. Hva er aldersgrensen, og syns du den er passer for ditt barn? Vit at det ofte finnes muligheter for å tilpasse apper til barnas bruk. Sjekk innstillinger: Her kan du begrense tilgang til innhold og hvem man kan ha kontakt med. Bruk gjerne foreldrekontroll for å redusere risikoen for  at de kommer over voldelig og pornografisk innhold. Vær likevel klar over at slike filtre ikke gir 100 prosent garanti for trygghet. Derfor må du forberede barna på at de kan se ting som ikke passer for dem, og at de må si ifra hvis de ser noe ekkelt. 

  1. Begrens kjøpepress 

Vær oppmerksom på at selv om det ikke koster penger å laste ned en app og lage en profil, kan morsomme aktiviteter i et spill koste penger. Det er ikke enkelt for småbarn å forstå at de bruker penger i spill eller på strømme-TV. Selv om barna bruker gratis tjenester, ser de mye reklame. Alle de digitale sporene barna legger igjen brukes til målrettet reklame mot dem. Derfor kan det være lurt å finne fram godt innhold på plattformer uten reklame eller å laste ned filmsnutter, bøker eller filmer barna kan se. 

  1. Vær et godt forbilde

Husk at du er barnets viktigste forbilde. Barn lærer mer av hva du gjør enn hva du sier. Det er lurt å begrense egen spilling, bruk av sosiale medier og unødvendig bruk av skjerm når du er sammen med barnet. Du kan være et godt forbilde ved å for eksempel la barnet ditt høre at du spør om lov før du legger ut bilder av andre, enten det er barn eller voksne. Husk at det du deler åpent i sosiale medier, blir værende ute på nettet. Det du og barnet liker nå, er det ikke sikkert dere liker når barnet blir større. Respekter barnets rett til privatliv. 

Begrens hyppig deling av bilder av barna med familien og venner. Er du aktiv i foreldregrupper i sosiale medier med fullt navn, tenk over hva du sier. Husk at det du deler av sensitiv informasjon om deg, barnet og familien er identifiserbart.

Les flere foreldretips: