Stopp aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning
Aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning gjør at mødre velger pulver framfor å amme. I fattige deler av verden gjør dette barn syke, fordi pulveret blandes med skittent vann.
Norske banker og pensjonsleverandører investerer pengene dine i denne industrien.
329 krever at dette stopps.
Hjelp oss å nå 500 signaturer.
Del oppropet!
Amming kunne ha reddet 823 000 barn hvert eneste år.
Skitne investeringer gjør barn syke – Norske investorer plasserer dine og mine penger i selskaper som driver aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning i fattige deler av verden.
Investorene må ta ansvar og kreve at selskapene setter barns liv og helse foran profitt!
Dette er kravet til oppropet
Vi krever at investorene forplikter seg til å gå i dialog med selskapene og ber dem følge Verdens Helseorganisasjons retningslinjer for markedsføring av morsmelkerstatning.
Dette skjer med underskriften din
Ved å skrive under sier du ifra at du ikke aksepterer at dine pensjonspenger bidrar til uetisk markedsføring av morsmelkerstatning.
Vi skal videreformidle din stemme!
Siden denne kampanjen startet i 2021 har vi gått i dialog med et utvalg av de største bankene og pensjonsforvaltere i Norge, med klare krav om at de må ta ansvar. Siden da har noen investorer, blant annet Oljefondet, engasjert seg. Vi har sett litt forbedring hos noen selskaper, men endringene skjer altfor sakte. Vi planlegger derfor å trappe opp arbeidet vårt.
Takk for at du er med på dette. Sammen kan vi redde liv!
Denne saken er viktig fordi
Salget av morsmelkerstatning øker voldsomt, særlig i fattige deler av verden. Selskapenes aggressive markedsføring bidrar til at mødre velger pulver framfor å amme barna sine. En ny studie i tidsskriftet The Lancet fra 2023 viser at under halvparten av barn globalt ammes slik Verdens helseorganisasjon anbefaler.
Flaskemating setter barnas liv og helse på spill på grunn av dårlig hygiene og skittent vann. Dårlige kjølemuligheter gjør at melken utvikler bakterier. I tillegg er morsmelkerstatning dyrt og kan gå på bekostning av medisiner, helsehjelp og skolegang.
Barn som ikke ammes, har ni ganger så stor risiko for å dø av lungebetennelse, og fem ganger så stor risiko for å dø av diaré.
Redd Barna avdekker i rapporten «Don’t push it» at seks store multinasjonale selskaper systematisk bryter Verdens Helseorganisasjon (WHO) sine retningslinjer for markedsføring av morsmelkerstatning. Det medisinske tidsskriftet The Lancet anslår at 823 000 barnedødsfall kunne vært unngått om barna hadde blitt ammet.
Rapporten dokumenterer at selskapene driver med smøring av helsepersonell, deler ut gratisprøver, har «2 for 1»-kampanjer og driver massiv markedsføring gjennom tv og sosiale medier. Alt dette er brudd på WHOs retningslinjer, og setter barns helse og liv i fare.
Omfattende rapporter utgitt av blant andre Verdens helseorganisasjon i 2022 viser at selskapenes sleipe markedsføringsstrategi fortsatt er et stort problem i mange land.
Norske banker og pensjonsforvaltere investerer i denne industrien. Vi krever at de bruker makten sin og påvirker selskapene til å endre selskapenes uetiske praksis!
Les mer om Melkepulvercowboyene her.
Du kan hjelpe ved å dele oppropet videre
Dette har skjedd så langt
28. april 2022
Nye avsløringer omkring morsmelkerstatningsindustrien
WHO kom i dag med en ny rapport som avslører hvordan morsmelkerstatningsindustrien lurer nybakte mødre til å bruke produktene deres. «De betaler sosiale medieplattformer og influencere for å få direkte tilgang til gravide kvinner og mødre i en sårbar tid i livet deres», heter det i rapporten
Februar 2022
Ny rapport: Anbefaler like strenge regler for markedsføring av morsmelkerstatning som for tobakk og gambling.
Rapporten fra WHO og UNICEF viser at produsenter av morsmelkerstatning har en årlig omsetning på 55 milliarder amerikanske dollar – en dobling på 20 år. Aggressiv og uetisk markedsføring er en del av forklaringen, ifølge rapporten.
21. mai 2021
40-års jubileum for WHO-koden for regulering av markedsføring av morsmelkerstatning
I 1981 vedtok helsemyndigheter fra en rekke land felles bestemmelser for regulering av markedsføring av morsmelkerstatning, etter å ha sett en dramatisk økning i spedbarnsdødelighet og sykdom relatert til produktene.
WHO bruker 40-års jubileet til å markere betydelig framgang når det gjelder å promotere fordelene ved amming, men også som en påminnelse om at vi fortsatt har en vei å gå. Aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning skjer fortsatt mange steder i verden i dag. Mange land har vedtatt lover som inneholder deler av bestemmelsene, men det er kun 25 land som har implementert tiltak som er helt i samsvar med WHO-koden for regulering av markedsføring av morsmelkerstatning.
September 2020
Nordea og Storebrand lytter
Tusenvis av mennesker signerer oppropet vårt.
Nordea og Storebrand bekrefter at de også ønsker å starte eierskapsdialog med morsmelkerstatningsselskapene de er investert i. Til sammen har nå fire banker og pensjonsleverandører fulgt etter Oljefondet/NBIM.
Vi jobber videre for å få med flere!
10. mai 2020
Ny underskriftskampanje
Vi lanserer ny underskriftskampanje og ber flere norske investorer om å stille krav til morsmelkerstatningsselskapene.
2. september 2019
Sjokkerende funn i Vietnam og Myanmar
To ansatte i Redd Barna reiser til Vietnam og Myanmar for å observere og dokumentere aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning. Vi ble sjokkerte over den utstrakte lobbyvirksomheten og hvor kynisk de utnytter helsepersonell for å fremme morsmelkerstatning.
10. april 2019
KLP og DnB blir med
Etter påtrykk fra Redd Barna starter KLP og DnB samtaler med morsmelkerstatningsselskapene de har investeringer i.
7. februar 2019
Oljefondet bekrefter at de har startet samtaler med selskapene
Norges Bank Investment Management (NBIM) legger fram sin årlige rapport om ansvarlig forvaltning, hvor det blir klart at de gjennom 2018 har hatt dialog med selskaper som produserer morsmelkerstatning, om ansvarlig markedsføring, og at de ønsker å følge opp disse selskapenes praksis på området.
10. april 2018
Vi lanserer dokumentarfilm og underskriftskampanje
Vi lanserer dokumentarfilmen «På barnas bekostning – den skitne sannheten om morsmelkindustrien» og underskriftskampanje hvor vi krever at oljefondet påvirker selskapene de investerer i. Vi samler 3000 underskrifter på to måneder.
3. april 2018
Møte med Oljefondet
Vi har første møte med Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet. Vi legger fram bevis fra rapporten og skjult kamera-klippene fra Kambodsja.
27. februar 2018
Bevisene legges fram
Rapporten «Don’t Push It» lanseres i en rekke land i verden. Rapporten avdekker at alle de store selskapene brytere reglene for markedsføring av morsmelkerstatning, og at dette har store helsemessige konsekvenser for barns helse i fattige deler av verden.
24. januar 2018
Filming i Kambodsja
Redd Barna reiser til Kambodsja sammen med filmproduksjonsselskapet Hacienda, for å lage dokumentarfilm om morsmelkerstatning. Vi intervjuer mødre, helsearbeidere og butikkansatte, og filmer brudd på retningslinjene for markedsføring, blant annet ved hjelp av skjult kamera.
31. desember 2017
Vi ferdigstiller strategi
I løpet av høsten 2017 legger vi en strategi for hvordan vi skal påvirke selskapene til å holde seg til retningslinjene for markedsføring av morsmelkerstatning. Vi bestemmer oss blant annet for at vi skal jobbe med storinvestor Oljefondet, og at vi skal lage film i tillegg til å lansere rapport og underskriftskampanje.
16. januar 2016
Forskning avdekker høye tall for barnedød
Det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet kommer med nye tall om barnedødelighet og amming: 823000 barnedødsfall kunne vært unngått om babyene hadde blitt ammet. De aller fleste av disse bor i utviklingsland.